Tuesday, February 15, 2011

Maulidurrasul : Kisah dan teladan yang perlu dihayati ~~~
Sambutan Maulud Nabi pada tahun ini jatuh pada 15 Februari 2011 betul2 sehari selepas 14 Februari 2011,iaitu sambutan Valentine Day oleh masyarakat barat. Alhamdulillah pada maghrib tadi saya sempat mendengar ceramah maulid nabi di Masjid Muaz B Jabal Taman Setiawangsa,KL. Antara isi-isi ceramah yang sisampaikan oleh ustaz jemputan adalah
" Pada suatu malam, Bilal b Rabah tlh b'mimpi Rasulullah , maka perasaan rindu yang t'amat sgt dirasai.. Maka bilal mengambil keputusan utk dtg ke madinah & m'ziarahi makam Rasulullah S.A.W.. Kemudian ketika bilal di madinah, cucu Rasulullah, Hassan & Hussin berjumpa bilal & memohon bilal utk mengalunkan azan setelah sekian lama bilal tidak mengalunkan azan di bumi madinah setelah Rasulullah wafat.pada mulanya bilal berat utk memenuhi permintaan tersebut namun disebabkan cucu kepada Rasulullah sangat mengharapkan, maka bilal mengazankan setelah sekian lama tidak didengari azan bilal oleh penduduk madinah setelah rasulullah wafat.. apabila bilal mula azan, maka para penduduk madinah mendengarnya dan sangat terkejut dengan suara yg sangat merdu sekian lama tidak didengari...maka peristiwa dan pengalaman semasa pengalaman bersama rasulullah mula terbit dihati setiap penduduk madinah yg pernah berada dizaman rasulullah..

Ada yang menyangka adakah Rasulullah telah dihiupkan kembali.. maka semua penduduk madinah berasak-asak ingin memastikan adakah benar rasulullah akan mengimamkan mereka utk solat pada waktu tersbut.. Namun begitu, apabila sampai pada' Asyhadu annamuhammadurrasulullah'.... maka bilal tidak dapat menahan sebak dan tidak mampu utk menyebut nama Rasulullah yang dicintainya... Begitulah betapa rindu, kasih dan sayangnya para sahabat kepada baginda... Adakan ada sedikit rindu kita kepada rasulullah???


Kemudian antara cerita ceramah yang disampaikan adalah "Pada suatu hari di zaman Nabi Musa A.S, ada seorang pemuda yang sering berbuat maksiat kepada Allah meninggal dunia. Disebabkan pemuda tersebut sangat keji dan berbuat maksiat selama 200 tahun, maka tiada siapa ingin memandi & mengkafankan beliau. maka dicampakkan mayat itu di tempat pembuangan sampah. Maka Allah memerintahkan Nabi Musa supaya mengkafankan & menyembahyangkan mayat pemuda tersebut. Kemudian Nabi Musa bertanya kepada Allah, mengapa aku utusan-Mu perlu menyembahyangkan pemuda yang byk berbuat maksiat ini.. Rupa-rupanya pemuda tersebut walaupun die seorg kaki maksiat, namun dia sering membaca kitab suci taurat dan apabil......a tiba di ayat tentang Nabi Muhammad S.A.W, maka pemuda tersebut akan menghayati nama baginda S.A.W dan merindui kepada baginda dan mencium nama Rasulullah..
Begitulah kisahnye tentang kepentingan kita utk merasa kasih dan rindu kepada rasulullah.. ianya adalah sesuatu yang sangat besar... :) "
Alhamdulillah, ceramah yang disampaikan begitu menusuk dikalbu dan sangat terharu sehinggakan Ustaz yang bercerita ini juga tersedak menitiskan air mata... Semoga perkongsian ini dapat sedikit sebanyak menambahkan ilmu dan perasaan rindu kepada baginda Rasulullah S.A.W. insyaallah.. wallahu'alam. Wassalam.

No comments: